Monitoring

14

okt

Monitoring

Az agrár drónok egyik speciális fajtáját: a permeteződrónt már kielemeztük, a következő témánk a feltérképező drónok fajtái, használata és előnyei.

Hasznosságuk a begyűjtött információn alapul, ez azon múlik, hogy milyen kamerával és szenzorokkal van felszerelve.

A nagyfelbontású RGB kamerákkal vetéshibáról, növekedési problémákról vagy vadkárról tudunk átfogóbb képet kapni. Az RGB szenzor a fény látható spektrumait érzékeli. Ezt a feltérképezés után, első ránézésre is megtudjuk mondani, hogy hol és milyen kár érte a területet. Fontos, hogy gyümölcsfás és erdős terület drónos permetezése csak ilyen előfelméréssel lehet, a fák magasságának pontos beállítása miatt.

A másik fajtája, a multispektrális kamerával ellátott drón. Ezekkel a kék,zöld,vörös vagy infravörös tartományt vizsgáljuk. Működési elve: a hullámhosszokon mért visszaverődések erőssége, azaz a növényzet fényvisszaverő képessége alapján sorolja be, hogy milyen élettani állapotban vannak. Egy ilyen vizsgálat eredménye elsőre az emberei szemnek semmit nem mond. Egy erre a célre készült szoftverrel a felmérésből kapott “indexeket” konvertálja színekben. A program alapvetően a szürke tartományt használja, leegyszerűsítve a fehér a jó, a fekete a rossz. Ezt, hogy még értelmezhetőbb legyen, a zöld-piros-sárga formációban is megkaphatjuk, így a veszélyeztetett területek a piros színnel lesznek láthatóak.

Ugyan másra és máshogy használjuk őket, de a két drónnak a célja ugyanaz:

-A precízios mezőgazdaság segítése

-A növényzet állapotának pontos megítélése

-A differenciált kijuttatási terv lehetővététele

-A termőföldön a vízelvezetési probléma/vízhiány kimutatása

-Az optimalizált mennyiségű műtrágya kijuttatása