Permeteződrón?

14

okt

Permeteződrón?

A precíziós gazdálkodás híveiek biztosan ismerős lehet a drónok használata a mezőgazdaságban. Eddigi szerepük főleg a feltérképezésről szólt, de már Uniós szabályozással tényleges permetezési munkára is foghatóak. Például az USA-ban, Kínában vagy Svájcban már régóta alkalmazzák ezt a technológiát a különböző növénykultúrák kezelésére. A robosztus, tartályokkal felszerelt drónok nagylátószögű kamerával vannak felszerelve, amellyel fel tudják térképezni a permetezni kívánt területet, így nem csak távirányítással, hanem automatizálva is képesek feladatukat elvégezni.Egyes drónok akár 10-20 hektár / órás kapacitással rendelkeznek, sebességük elérheti a 40 km/órát is. Ideális esetben napi 50 hektár permetezése is lehetséges növény és talajkárosítás nélkül. Sokan nem tudják, de nem csak folyadékokat képesek kijuttatni a műveleti területre, akár füves területek újravetésére, halak etetésére vagy szemcsés műtrágya kiszórására is alkalmasak.

De koncentráljunk csak a mezőgazdaságban kínált előnyökre, szerepekre. Ez már nem a jövő! A mezőgazdasági drónok célja a gazdaságokban a növények állapotának felmérésének egyszerűsítése, a taposási kár csökkentése, a vízhasználat visszábbfogása, illetve az emberi munkaerő kiváltása. De hogyan is képesek erre?

A növények állapotának felmérését nagyfelbontású kamerákkal és beépített szenzorokkal végzik. Az adott terület berepülése után megállapítható a kultúrák gyomosodása, vízháztartási problémája vagy akár a tápanyaghiány is.

Mivel a drónok a levegőből juttatják ki a permetezőszert, ezért nem éri taposási kár az adott növényeket, míg a hidas traktorok akár 5%-os taposási kárt is elérhetnek. Hasznos lehet még nagy esőzések után is a drón, ami a traktorral megközelíthetetlen helyekre is könnyen elrepül.

Permetezés során a drónok 90%-kal kevesebb vizet és akár 50%-kal kevesebb vegyszert használnak el egy kezelés során, mint más, jelenleg használatban lévő technikák.