Permeteződrónok használata és előnyei

14

okt

Permeteződrónok használata és előnyei

Hogyan néz ki egy drónos permetezés? Milyen előnyőkkel járhat egy mezőgazdasági drón bevetése a gazdaságunkban? Blogposztunkban bemutatjuk a drónozás előkészületeit, lépéseit és előnyei az eddig használt technikákhoz képest.

Legelső lépésben a helyszín felmérése szükséges. Ezt megtehetjük magával a permeteződrónnal is. Ennek hátránya, hogy nem multispektrális kamerával van felszereleve, ezért csak a terület felmérésére alkalmas, a növények és a talajs egészségügyi állapotát elemezni ezzel nem lehet. Vannak kifejezetten olyan kis drónok, amelyek erre alkalmas, infravörössel ellátott kamerájukkal olyan képeket készítenek, amelyekkel képesek elemzést készíteni akár a vihar/vadkárról, akár a vízhiányról vagy tápanyaghiányról is, egy elemzőszoftver segítségével.

A terep felmérése után, beállítjuk a drónnak a határait, permetezési magasságát, sebességét, esetlegesen akadályokat is beállítva, így távközlési oszlopok, kábelek, épületek sem jelentenek gondot. A drón a kijuttatási művelet közben automatán repül, a kalibrációspontok és az akadályok figyelembe véltelével, permetezés közben már emberi beavatkozás nem történik. Ez azért fontos, mert így éjszaka is van lehetőség a drón használatára. A drón GPS jelekkel működik elsősorban, amellyel 10-30 cm pontossággal üzemel, de egyéb fejlesztésekkel a cenitméter pontosságot is elérheti.

A megfelelő adatok megadása után már kezdődhet is a permetezés. A megfelelő víz/vegyszer arány figyelembevételével kell megtölteni a drón tartályát, törekedni kell a víz állagánál nem sűrűbb keverésre. A drón távirányítóján keresztül is figyelhetjük akár a munkavégzést.

Véleményem szerint több nyomós érv is van a drónok használata mellett. Gondoljunk csak bele, mennyibe kerül egy traktor és az ahhoz kapcsolódó költségek. Ehhez viszonyítva, töredékéért meg lehet vásárolni egy drónt. Ami talán ennél is értékesebb, az a környezetre gyakorolt hatása. Sokkal kevesebb vízzel képes a vegyszert kijuttatni, egyes esetekben kevesebb növényvédő szer is elég lehet. De ahogy Horst Fuchs mondta a Teleshopban: “És ez még mindig nem minden”. A drónok legnagyobb előnye a taposási kár elkerülése. A traktor 1-5 % taposási kárt okoz, de rossz esetben még ennél is többet. Ezen kívül nagy esőzések után is el tudja juttatni a szert a drón a megfelelő helyre.

Kell ennél több?